Je zult het beeld vast wel herkennen, dat de meeste oudere mensen een bril dragen. Dit in tegenstelling tot de jongere doelgroepen, waar brillen vaak ingeruild zijn voor lenzen. Is het dan zo dat, naarmate je ouder wordt, lenzen niet meer geschikt zijn? In dit artikel krijg je het antwoord op deze vraag.
Ook de ogen worden ouder
Als de jaren beginnen te tellen, dan zul je dit aan meerdere dingen kunnen merken. Je bent wellicht niet meer zo soepel als voorheen, je gehoor gaat achteruit en hetzelfde geldt voor het zichtvermogen. Weinig aan te doen dus, al zijn er gelukkig veel hulpmiddelen om het proces van ouder worden te ondersteunen. Lenzen en brillen zijn daar voorbeelden van. Maar wat verandert er nu precies aan de ogen? Iets dat vaak voorkomt, is staar. Dit is een vertroebeling van de ooglens, waardoor je steeds minder kunt zien. Een ander veelvoorkomend fenomeen, is het krijgen van rode, droge ogen. Ook ouderdomsbijziendheid, dat in de medische wereld prebyopie genoemd wordt, komt veel voor.
Zijn lenzen dan nog wel geschikt?
Een begrijpelijke vraag die hier uit voortvloeit, te samen genomen met het grote aantal brildragende ouderen, is dan ook of lenzen nog wel geschikt zijn voor ogen op leeftijd. Het antwoord is in principe ‘ja’. Het dragen van lenzen kent geen maximale leeftijd als grens. Toch zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Zo kan het zijn dat droge ogen leiden tot irritatie. Zeker, wanneer hier een lens overheen geplaatst wordt, is de kans hierop groter. Het is dan belangrijk om voor lenzen te gaan die voldoende zuurstof doorlaten.
Lenzen: vroeger en nu
Vroeger was dit natuurlijk anders. De keuze tussen lenzen was toen beperkt. Je kon gaan voor harde of zachte lenzen en als beide niet paste bij jouw situatie, dan werd het nagenoeg automatisch een bril. Tegenwoordig is er veel meer mogelijk. Zo heb je niet alleen harde en zachte lenzen, maar kun je ook gaan voor:
- Multifocale lenzen, die zowel geschikt zijn voor ver af en dichtbij, omdat ze een bepaald leesgedeelte bevatten.
- Sferische lenzen, die geschikt zijn voor mensen met bijziendheid of verziendheid, maar het kunnen doen met één bepaalde sterkte.
- Torische lenzen, die een cilinderafwijking kunnen corrigeren en zodoende twee sterktes bevatten.
Je merkt het: het aanbod is enorm gegroeid, dankzij de techniek die zich ook op dit gebied blijft ontwikkelen. Daarbij is het goed om te weten dat harde lenzen van kunststof gemaakt worden en hierdoor lang meegaan en zachte lenzen gemaakt worden van hydrogel of siliconen hydrogel. Allen laten ze voldoende zuurstof door, maar voor de zachte lenzen van siliconen hydrogel van bijvoorbeeld Precision1 geldt dit net wat meer, bovenop het feit dat deze erg elastisch zijn en daardoor goed aansluiten op jouw ogen.
Maatwerk is essentieel
Voor elk oog is er dus wel een type lens die geschikt is, al hangt het natuurlijk vooral van persoonlijke voorkeuren af of je deze nog wilt dragen op hogere leeftijd. Het kán in ieder geval wel, dat is inmiddels duidelijk. Geen oog is echter hetzelfde, dus het is niet te zeggen voor wie welke lens geschikt zou zijn, puur op basis van de omschrijving van een lens. Wel kan benoemd worden dat, gelet op de ouderdomskwaaltjes, zachte, siliconen hydrogel lenzen doorgaans het meest geschikt zijn. Een oogarts of opticien kan hier het beste over adviseren. Concluderend kan dan ook gezegd worden dat er veel mogelijk is, maar dat er een aantal zaken zijn die hierbij een grote rol spelen, waarbij ook de conditie van de ogen niet vergeten mogen worden.
Je zult het beeld vast wel herkennen, dat de meeste oudere mensen een bril dragen. Dit in tegenstelling tot de jongere doelgroepen, waar brillen vaak ingeruild zijn voor lenzen. Is het dan zo dat, naarmate je ouder wordt, lenzen niet meer geschikt zijn? In dit artikel krijg je het antwoord op deze vraag.
Geef een reactie