Een levenstestament is een document waarin iemand op schrift stelt wat er moet gebeuren met hun persoonlijke zaken en bezittingen als ze komen te overlijden of niet meer in staat zijn om zelf beslissingen te nemen over hun belangrijke zaken. In het levenstestament kan iemand bijvoorbeeld aangeven wie hun bezittingen moeten erven, wie hun financiële zaken moet regelen en wie hun medische beslissingen moet nemen als ze dat zelf niet meer kunnen.
Een levenstestament kan ook specifieke wensen en instructies bevatten over hoe iemands uitvaart moet verlopen, zoals welke muziek er gespeeld moet worden of of er een crematie of begrafenis moet plaatsvinden.
Het is belangrijk om te onthouden dat een levenstestament niet hetzelfde is als een testament, dat bepaalt wie erft na iemands overlijden. In plaats daarvan gaat het bij een levenstestament om het vastleggen van iemands wensen en instructies over hun persoonlijke zaken en bezittingen, zodat anderen die kunnen uitvoeren als de persoon in kwestie dat zelf niet meer kan.
Levenstestament stel je op bij de notaris
Een levenstestament stel je op samen met een notaris. Een notaris is een juridisch professional die is gespecialiseerd in het opmaken en bewaren van officiële documenten. Notarissen zijn onafhankelijk en onpartijdig en dienen als een soort van scheidsrechter tussen partijen die een overeenkomst sluiten. De notaris zorgt ervoor dat alle vereiste wetten en regels worden nageleefd en dat het document rechtsgeldig is.
Daarnaast verrichten notarissen ook andere taken, zoals het begeleiden van de overdracht van onroerend goed, het beoordelen van de geldigheid van handtekeningen en het verifiëren van identiteiten.
Wil je een levenstestament opstellen door notaris? Hier kun je bijvoorbeeld een notaris in Tilburg voor inschakelen. Het voelt misschien vreemd om een testament op te stellen als je nog vol in het leven staat, maar het kan een hoop gedoe voorkomen. Denk er dus zeker eens over na!
Categorie: Vitaliteit.
Geef een reactie