Je bent van plan te verhuizen naar het buitenland, het is een hele stap. Wat komt er allemaal bij kijken en hoe zit het met de zorgverzekering en de inboedel. Er zijn veel dingen die je moet regelen in dit artikel gaan we in op enkele essentiële dingen die te maken hebben met het verhuizen naar een ander land.
De registratie
Als burger van de Europese Unie kun je gemakkelijk in een ander Europees land gaan wonen. Je bent vrij dit voor drie maanden te doen, zijn de drie maanden voorbij dan ben je verplicht je te registeren en een verblijfsvergunning aan te vragen. De vergunning krijg je als je kan aantonen dat je genoeg middelen hebt om jezelf en je gezin te onderhouden. De registratie moet je regelen bij de gemeente waar je in het buitenland woont of bij het kantoor van de (grens)politie. Ga je buiten de E.U. wonen heb je vaak een visum nodig en is de procedure lastiger, informeer in dat geval voor vertrek bij de ambassade.
Uitschrijving uit Nederland
Naast de inschrijving in het buitenland is het verstandig je uit te schrijven uit Nederland. Dit kan met het formulier op het gemeentehuis (in persoon) en soms ook online of schriftelijk dit hangt af van de gemeente waar je woonachtig bent. Met de uitschrijving schrijf je jezelf uit bij het Basisregistratie Personen BRP vroeger de GBA (Gemeentelijk Basis Administratie). Dit is verplicht indien je langer dan 8 maanden per jaar in het buitenland bent. Uitschrijven kan gevolgen hebben voor de AOW.
De zorgverzekering
In Nederland is de zorgverzekering verplicht, de zorgverzekering stopt zodra je je uitschrijft bij de gemeente. Wil je gebruik blijven maken van de zorgverzekering voor een bepaalde periode dan kun je het best hier contact mee over opnemen met de zorgverzekeraar. Woon je na vertrek in een verdragsland kun je je aanmelden bij het CAK, woon je na vertrek niet in een verdragsland moet je in het nieuwe land een verzekering aangaan.
Bankzaken
Binnen de E.U. kun je de Nederlandse rekening behouden ga je echter buiten de E.U. wonen dan kan het zijn dat de bank je verzoekt de rekening te sluiten. Ga dit voor vertrek na bij de bank. Geef ook altijd je nieuwe adres door aan de bank als je binnen de E.U. verhuisd.
Burn-out
Bij een burn-out is even er tussen uit gaan vaak slechts een tijdelijke oplossing, zodra men verder gaat met het normale dagelijkse ritme komen de klachten vaak terug. Heb je last van een burn-out geef bij het vertrek naar het buitenland dan dingen uit handen zoals het verplaatsen van de inboedel bijvoorbeeld. Vraag ook hulp aan vrienden, familie en een dokter om je te helpen tijdens deze lastige periode. Bespreek bij aankomst in het buitenland je burn-out meteen met je nieuwe huisarts, zo kan de hulp door blijven gaan en kom je er sneller bovenop.
Inboedel
Voor het verhuizen van de inboedel is het vaak goedkoper dit in een container te doen met een schip of met trein. Kosten hiervoor lopen uiteen en in sommige gevallen is het goedkoper om een nieuwe inboedel aan te schaffen. Kijk goed naar wat je inboedel waard is en of verplaatsen zinvol is. Misschien is het beter enkele dingen van waarde mee te nemen of te verzenden dan de gehele inboedel.
Geef een antwoord